dnes je 12.3.2025

Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Množství soli v polévkách v jihomoravských školách ve většině nevyhovovalo

13.2.2025, Zdroj: ČTK

Množství soli v polévkách, které loni vařily jihomoravské školní jídelny, ve většině případů nevyhovovalo. Ze 135 měření hygieniků bylo v pořádku 18 vzorků, 61 vzorků obsahovalo zvýšené množství soli a 56 vysoké množství. Nadměrné solení je dlouholetým problémem. Situace se nicméně postupně zlepšuje, ze skladů mizí dochucovadla i vysoce průmyslově zpracované potraviny. ČTK to dnes řekla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Marcela Hadámková.

Optimální koncentrace soli je stanovena do 0,4 procenta, do 0,7 je vyšší, ale ještě ne alarmující. Nad 0,7 procenta je už riziková. Ze zjištění hygieniků vyplývá, že se množství soli v polévce pohybovalo od 0,33 gramu do 3,6 gramu na porci. Kromě

Přístup ZDARMA k tomuto dokumentu mají pouze registrovaní uživatelé portálu Školaprofi.cz.
Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k tématu:
Nahrávám...
Nahrávám...